Portabilitatea numerelor înlătură şi o barieră importantă din calea dezvoltării concurenţei în sectorul comunicaţiilor electronice şi presiunea concurenţială suplimentară pe care o creează disponibilitatea portabilităţii, determină furnizorii să depună eforturi suplimentare pentru menţinerea utilizatorilor/abonaţilor prin programe de fidelizare tot mai convingătoare şi să ofere servicii tot mai atractive şi condiţii de furnizare pe înţelesul tuturor utilizatorilor pentru a atrage noi utilizatori.

De regulă, furnizorii istorici, care dețin marea parte a pieței de servicii de telefonie, deseori împiedică implementării portabilității, iar furnizorii noi întrați pe piață, care de regulă, dețin partea mai mică a pieței, salută implementarea portabilității ca fiind unica  posibilitate de a atrage utilizatori și abonați noi ai serviciilor acestora. în piața deja formată lansarea portabilității numerelor reprezintă practic unica posibilitate de a reîmpărți piața între furnizori.

Majorarea investițiilor pentru ”păstrarea” abonatului important pentru furnizor în condiții de activare a serviciului de portabilitate a numerelor, se manifestă pozitiv și asupra economiei țării. Furnizorii sunt nevoiți de a iniția proiecte noi și de a încorpora echipament nou atît pentru ridicarea calității serviciilor, cît și pentru implementarea soluțiilor inovaționale, ce va permite de a încărca furnizorii de echipament și servicii existenți, cît și de a atrage pe cei noi, ce pozitiv se va răsfrînge asupra dezvoltării sectorului de comunicații electronice și divertisment, cum ar fi televiziunea, Internet, etc.

în țările UE implementarea serviciului este obligatorie și se reglementează cu directiva corespunzătoare. Toate țările-candidați pentru aderarea la UE sunt obligate să implementeze serviciul de portabilitate pe piața sa. Implementarea serviciului de portabilitate WTO (World Trade Organization) interpretează ca liberalizarea pieței și consideră pasul dat prioritar pentru dezvoltarea acesteia.

în Republica Moldova portabilitatea numerelor în rețele de telefonie mobilă este lansată din 01 iulie 2013.

Aproximativ cu o lună înainte de lansarea portabilității furnizorii au inițiat o activitate mai intensă în scopul de a-și păstra abonații săi, oferindu-le oferte mai generoase în schimbul contractelor de durată. Practic consecutiv furnizorii au lansat companiile de publicitate privind implementarea portabilității numerelor, astfel atrăgând clienți noi.

La data de 01 iulie 2013 toți 3 furnizori de telefonie mobilă ofereau pachete noi speciale și valoroase pentru abonații noi veniți.

Concomitent cu campania de publicitate activă a serviciului propriu zis, toți trei furnizori, de la 01 iulie curent,  au oferit clienților săi un șir de pachete tarifare și bonusuri atractive. Toate ofertele sunt adresate clienților de telefonie mobilă noi și abonaților, portați de la alți furnizori. în special, ”Orange Moldova” SA oferă bonus în mărime de 2 mii de minute pe an pentru abonații necontractanți (utilizatorii cartelelor preplătite) și în mărime de 5 mii de minute și 5 mii de SMS – pentru abonații, cu care a fost încheiat contractul. De la 15 iulie curent, „Orange Moldova” SA oferă convorbiri, mesaje și trafic internet nelimitat cu doar 80lei lunar la abonament. ”Moldcell” SA a elaborat două planuri tarifare noi: de doar 50 de lei pe lună la conectare fără contract  pentru convorbiri nelimitate în rețea, și pachet nelimitat pentru convorbirile pe teritoriul Republicii Moldova la doar 160 de lei pentru clienții cu care a fost încheiat contractul. SA ”Moldtelecom” (Unite) oferă pachete cu plata de abonat de doar 159 lei, care permite de a telefona către toate numere din Republica Moldova nelimitat, acces nelimitat la internet și 200 minute pentru apeluri peste hotare.

Conform informațiilor ANRCETI, în timp de 10 zile de la lansarea serviciului de portabilitate a numerelor de telefonie mobilă au fost portate 520 de numere, iar primul număr portat a fost activat la data de 04 iulie curent. în Baza de date centralizata pentru portarea numerelor au fost înregistrate aproximativ 2800 de cereri pentru portarea numerelor de telefonie mobilă. Pentru ziua de 28 iulie deja sunt în jur de 6200 de cereri înregistrate. Din care în jur  de 6000 sunt validate pentru realizarea  portării, și aproximativ 4800 deja sunt portate cu succes.

Oficial nu este declarată statistica de portare a clienților către furnizori concreți, pentru că nu s-a început războiul de publicitate între furnizori.”Moldcell” SA, a informat într-un comunicat de presă, că ”numărul abonaților portați către ei este de 9 (nouă) ori mai mare, decît numărul de abonați portați către alți furnizori, iar numărul de cereri de portare este de 11 ori mai mare decît la concurenți”.

Pagini gasite: 2. Selectati pagina: | 1 | 2 |
 
 
Serviciul Asistență Tehnică:
Tel. 022817452, 022817451, fax 022817455
Adresa: MD2004, Chișinau, str.Serghei Lazo 40, of.47